آبگرمکن خورشیدی

امروزه با پیشرفت تکنولوژی و بالا رفتن سطح رفاه در جوامع انسانی، میزان انرژی مصرفی روز به روز در حال افزایش می­باشد. به طوری که بیش از ۳۰ درصد از میزان کل انرژی مصرفی در ایران، مربوط به بخش خانگی می­باشد که بخش قابل توجهی از این انرژی نیز در سیکل گرمایشی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد.

لذا با توجه به کاهش روزافزون منابع سوختهای فسیلی و افزایش قیمت حاملهای انرژی، استفاده از راهکارهای مدیریتی در تأمین بار گرمایشی ساختمان ها، امر ضروری در راستای بهینه سازی انرژی در ساختمان ها و همچنین کاهش هزینه های مربوط به انرژی می ­باشد.

استفاده از انرژی های پاک، که بطور کاملاً رایگان در دسترس می­باشند می­تواند به عنوان منبع جانبی و حتی منبع اصلی، انرژی مورد نیاز ما را تأمین کند. از این رو با توجه به اینکه ایران دارای ۳۰۰ روز آفتابی در سال می باشد، استفاده از انرژی تابشی خورشید به عنوان یک منبع پایان ناپذیر و در دسترس یکی از راهکارهای موثر در کاهش هزینه های انرژی و همچنین مخاطرات زیست محیطی ناشی از مصرف انرژی های فسیلی می­باشد.

یکی از اقتصادی­ترین و ساده­ترین راهکارهای استفاده از انرژی تابشی خورشید، استفاده از آبگرمکن های خورشیدی می­باشد که انرژی مورد نیاز به منظور گرمایش آب را از نور خورشید دریافت می­کند و قابلیت تأمین ۷۰ درصد آبگرم مورد نیاز سالیانه ساختمان ها را دارد. همچنین آبگرمکن های خورشیدی می­توانند به منظور پیش گرمایش سیال عامل در سیستم گرمایش مرکزی ساختمان به کار روند.

آبگرمکن های خورشیدی از دو قسمت اصلی، کلکتور (گردآورنده نور خورشید) و مخزن ذخیره آبگرم تشکیل شده اند.

کلکتور (گرداورنده نور خورشید)، مجموعه­ای از لوله های جاذب آلومنیومی می­باشد که انرژی تابشی خورشید را جذب کرده و با تبدیل آن به گرما و انتقال همزمان انرژی به آب عبوری از درون لوله ها باعث گرمایش آب می شود. سپس آبگرم خروجی از کلکتور، وارد مخزن ذخیره می­شود تا در صورت نیاز وارد شبکه تأمین آب ساختمان شود. سیکل گرمایش در آبگرمکن های خورشیدی می­تواند یک سیکل بسته و یا باز باشد. در سیکل باز، سیال عامل در حال گردش در کلکتور، همان آب مصرفی ساختمان می­باشد در صورتی که در سیکل بسته، سیال عامل (که میتواند آب یا سیال دیگری باشد) پس از گرمایش در کلکتور، وارد مبدل حرارتی می­شود و گرمای خود را از دست می­دهد تا با عث گرمایش آب مصرفی شود.

آبگرمکن های خورشیدی را می­توان با توجه به سیستم گردش آب به دو نوع آبگرمکن ترموسیفونی و آبگرمکن های پمپ دار تقسیم کرد. در آبگرمکن های ترموسیفونی، منبع ذخیره باید در قسمت بالای کلکتور قرار گیرد تا گردش آب به صورت طبیعی و در اثر اختلاف دما انجام شود. اما در آبگرمکن های پمپ دار گردش آب به صورت اجباری و بواسطه پمپ انجام می­شود و به دلیل اجباری بودن گردش آب، نیازی نیست تا سیستم در ارتفاع (بام) نصب شود و در هر موقعیت مکانی می­تواند فشار آب مورد نیاز را تأمین کند.