کولر آبی راندمان بالا تا ۳۰% مصرف انرژی را کاهش می‌دهد.

کولرهای آبی به دلیل قیمت ارزان، سادگی استفاده و مصرف برق کمتر نسبت به کولرهای گازی از مزیت بالایی برخوردار هستند. بنابراین این وسیله خانگی در ایجاد پیک شبکه در فصل تابستان نقش مؤثری ایفا می‌نماید و بهینه‌سازی این وسیله خانگی پر مصرف از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. جغرافیایی ایران و آب و هوای گرم کشور ما کولر را در رده وسایل ضروری برای تامین رفاه خانواده قرار داده است. بطوری که بسیاری از خانوارهای شهری از این دستگاه استفاده می‌کنند.

نکات مهم برای بهینه‌سازی کولرهای آبی در شکل  نشان داده شده است.

راهکارهای ارائه شده در شکل قابل اعمال در هر کولر آبی بوده و در صورتی که کولر موجود در سطحی قابل قبول از نظر عمر و سلامتی تجهیزات اصلی نظیر دینام، پمپ، بدنه و سیستم توزیع آب باشد می‌توانند مورد بهره برداری قرار گیرند. متاسفانه بسیاری از کولرهای آبی موجود در کشور بسیار فرسوده بوده و دارای مشکلات زیر هستند.

اعوجاج، سوراخ بودن و خوردگی فریم اصلی کولر:

این مشکل علاوه بر کاهش شدید بازده سرمایی کولر، موجب نشت آب، عدم پخش صحیح و متوازن آب در پوشال‌ها، افزایش مصرف برق دینام بخاطر ارتعاش بدنه می‌شود. همچنین اشکالات شناور، پارگی لوله انتقال آب به شناور از جمله مواردی هستند که سبب نشتی‌های آب می‌شوند.

سیم پیچی مجدد دینام:

بسیاری از دینام‌ها در اثر گرمای زیاد، سفتی یا شلی تسمه، کارکرد در شرایط دائمی، اتصالات و نواقص برق یا مواردی از این قبیل سوخته و بناچار باید تعویض شوند. راه حل میانی در این حوزه، سیم پیچی مجدد دینام است که در برخی موارد حتی تا ۴ بار نیز اعمال می‌شود. طبق برآوردها، سیم پیچی به شدت به مهارت فرد تعمیرکار و نوع سیم‌های استفاده شده بستگی داشته و هر بار سیم پیچی منجر به کاهش ۳ تا ۷ % راندمان موتور می‌شود. بسیاری از کولرهای فرسوده دینام‌های سیم پیچی شده دارند.

عدم امکان تغییر دور:

کولرهای موجود در سه حالت خاموش، دور کم و دور بالا کار می‌کنند و امکان تغییر دور با توجه به نیاز وجود ندارد.

رسوب گرفتگی کولر:

منجر به کاهش ظرفیت هوادهی شده و بنابراین شخص مجبور است در دور بالا از کولر استفاده نموده و بنابراین مصرف برق افزایش می‌یابد. همچنین رسوبات منجر به عدم پخش متوازن آب، کاهش بازده سرمایی کولر و نهایتا افزایش مصرف آب و برق می‌گردد.

نشتی آب سیستم کولر با توجه به کمبود منابع آبی و وضعیت اقلیمی کشور باعث تحمیل هزینه‌های زیادی در دولت و استفاده کننده می‌گردد.

تنظیم نامناسب، اتصالات الکتریکی، موقعیت قرارگیری زیر آفتاب، عایق نبودن کانال و … باعث افزایش هزینه‌های برق مصرفی می‌گردد. تراز کردن کولر در هنگام نصب موجب جلوگیری از تجمع آب و خنک سازی بهتر هوای خروجی می‌شود. نصب کولر آبی در ارتفاع مناسب بر روی پایه موجب انتقال جریان بهتر هوا می شود. لوله و شیلنگ ورودی باید در سایه نصب شود و استفاده از سایبان برای کولر آبی، موجب هرچه خنک شدن هوای خروجی می‌گردد.

به علت ساختار هندسی کولر آبی، امکان انباشته شدن آب در کولر وجود دارد. آب انباشته شده محل مناسبی برای انواع باکتری و قارچ‌ها میباشد. راه اندازی مجدد کولر بدون سرویس کاری آن، موجب ایجاد بیماریهای تنفسی و بوی ناخوشایند می‌گردد.

در صورت وجود ایرادات فنی، تعمیر کولر آبی را به سرویسکار متخصص و معتمد بسپارید. با توجه به نحوی کارکرد کولر آبی و جریان همزمان  آب و هوا و جریان برق رعایت ایمنی بسیار حایز اهمیت میباشد. در صورت ماهر نبودن فرد، هنگام تعمیر کولر آبی امکان برق گرفتگی وجود دارد.

مهمترین اقداماتی که در راستای بهینه سازی انرژی در کولرهای آبی باید مدنظر قرار گیرند عبارتند از:
  • انجام سرویس و یا تعمیر و نگهداری به موقع و مناسب،
  • تعویض سالیانه پوشال ها و تسمه کولر
  • شستشو، جرم گیری و رسوب زدایی سوراخ ناودانی و دریچه‌های ورودی هوا در درب کولرها،
  • پره های فن توری و صافی پمپ آب، دیواره و کف داخلی کولر ( بوسیله برس‌مناسب)
  • روغن کاری یاتاقان های کولر ( هر ماه یکبار در طول تابستان)،
  • کنترل میزان سفتی تسمه پس از قرار گرفتن در شیار (میزان سفتی باید بگونه ای باشد که تسمه با فشار ملایم انگشت حداکثر یک سانتی متر خم شود)،
  • شستشو و جرم‌گیری شیلنگ و سه راهی توزیع آب و بازرسی میزان ریزش و توزیع یکنواخت آب بر روی ناودانی درب کولر، بازرسی شیلنگ آب از محل سرشیر تا محل اتصال به شناور کولر، تنظیم شناور و ارتفاع آب در کف کولرها،
  •  بازرسی کلید و جعبه تقسیم برق کولر ( پمپ آب، دور تند و کند)،
  • بازرسی سلامت و عدم پارگی برزنت (محل اتصال دهانه خروجی کولر به کانال اصلی) (در صورت پارگی و فرسودگی برزنت باید آن را با الیاف پلیمری که قابلیت انعطاف پذیری بالاتری داشته و در مقابل باد، باران و تابش مستقیم نور خورشید مقاوم  است، استفاده کرد)
  •  تمیز کاری و غبارگیری از پره های دریچه کولرها از سمت اتاقها و فضاها،
  • باز کردن دریچه ها و غبار گیری کانالهای پشت آن بوسیله جارو برقی (حداقل هر دو سال یکبار)
  • انجام بازدید دوره ای و کنترل عملکرد کولر شامل تراز بودن بدنه، عدم وجود نشتی آب از سرشیر تا کولرها، توزیع مناسب و یکنواخت آب بر روی پوشال ها،
  • سلامت پمپ آب و روغن کاری یاتاقان ها و عدم پارگی تسمه (هر ۱۵ روز یکبار)
  • در مدت زمان استفاده از کولر قبل از هر بار روشن کردن فن کولر، حداقل ۱۰ دقیقه پمپ آب آن را روشن کرد.
  • بهتر است راه-اندازی اولیه فن با زدن کلید دور تند آغاز و چند ثانیه بعد به دور کند برگردانده شود.
  • نصب سایبان روی کولرهای آبی موجود در جهت کاهش مصرف انرژی بسیار موثر است، این کار علاوه بر کاهش میزان تبخیر و مصرف آب در کولرهای آبی، از تابش مستقیم نور خورشید به سقف و بدنه و در نتیجه افزایش حرارت آب و هوای داخل کولر جلوگیری کرده و در نتیجه باعث افزایش راندمان و کاهش مصرف انرژی کولر می‌شود.
  • در صورت وجود ایرادات فنی، تعمیر کولر آبی را به سرویسکار متخصص و معتمد بسپارید. با توجه به نحوی کارکرد کولر آبی و جریان همزمان  آب و هوا و جریان برق رعایت ایمنی بسیار حایز اهمیت میباشد. در صورت ماهر نبودن فرد، هنگام تعمیر کولر آبی امکان برق گرفتگی وجود دارد.
  • جهت جلوگیری از بروز خسارات ناخواسته و پرهزینه، راه اندازی کولر آبی حتما توسط سرویسکار متخصص و معتمد انجام گیرد. در صورت مهیا نبودن شرایط، با راه اندازی کولر آبی امکان آسیب به موتور کولر آبی وجود دارد.