عایقکاری حرارتی تاسیسات موتورخانه گرمایشی

موتورخانه ­ها، مکان تخصیص داده شده برای تجهیزات مکانیکی می­ باشند که با استفاده از سوخت گازوئیل و یا گاز طبیعی باعث گرمایش آب ورودی به موتورخانه می­ شوند. سپس این آب گرم، بصورت مستقیم و یا غیر مستقیم برای مصارف بهداشتی و همچنین گرم کردن رادیاتورها و هواسازهای داخل ساختمان مورد استفاده قرار می­گیرد.

استفاده از سیستم موتورخانه ­ای در مقایسه با سایر سیستم­های حرارتی از قبیل پکیج، دارای مزایای بسیاری می­باشد که باعث استفاده روز افزون از این سیستم در ساختمان­های اداری و مسکونی شده است. با این حال هزینه ­­بر بودن نگه­داری تجهیزات و هزینه بالای انرژی مصرفی موتورخانه، یکی از معایب مهم سیستم­های موتورخانه­ ای در مقایسه با سایر سیستم­های حرارتی می­باشد، که با رعایت نکات کوچک و در عین حال با اهمیت، می­توان این هزینه­ ها را به حداقل رساند.

یکی از عوامل افزایش انرژی مصرفی در موتورخانه، هدر رفت انرژی گرمایی ایجاد شده از طریق تبادل حرارت بین آبگرم تولیدی با محیط موتورخانه می­باشد. در این حالت آبگرم تولید شده، بخشی از گرمای خود را قبل از انتقال به درون فضای داخلی ساختمان از دست می­دهد. در نتیجه به منظور ایجاد دمای متعادل در فضای ساختمان، مدت زمان کارکرد تجهیزات موتورخانه و همچنین انرژی مصرفی افزایش می ­یابد.

از طرفی تبادل حرارت در فضای موتورخانه، در صورتی که سیستم هواکش مطلوب در آن وجود نداشته باشد، باعث بالا رفتن دمای محیط موتورخانه و ایجاد رطوبت می­شود، که همین امر به نوبه خود می­تواند باعث خرابی تجهیزات موتورخانه شود.

یکی از راهکارهای موثر در کاهش هدر رفت انرژی در موتورخانه ساختمان، استفاده از عایق­های حرارتی برای تجهیزات موجود در موتورخانه می­باشد. عایق حرارتی؛ به مصالح یا سیستم مرکبی از قبیل پشم شیشه و یا پشم سنگ گفته می­شود، که مقاومت قابل توجهی در انتقال گرما از محیطی به محیطی دیگر نشان می­دهد. استفاده از عایق­های حرارتی شاید در ابتدای امر هزینه­ ای اضافی به نظر برسد، اما تأثیر مثبت آن با کاهش هزینه انرژی مصرفی موتورخانه تا ۲۰ درصد، در کوتاه مدت قابل مشاهده خواهد بود.

از طرفی استفاده از عایق­های حرارتی، در کنار کاهش اتلاف انرژی، می­تواند مزایای دیگری از جمله؛ محافظت از قسمت بیرونی تجهیزات نسبت به خوردگی، محافظت از یخ زدگی در تجهیزات خارج از فضای ساختمان، حفاظت در برابر حریق و کاهش آلودگی صوتی ناشی از کارکرد تجهیزات را نیز داشته باشد.