پمپ خورشیدی
پمپها از جمله تجهیزات پرکاربرد در بخشهای صنعتی، خانگی و کشاورزی میباشند که با دریافت انرژی از یک منبع خارجی و انتقال آن به سیال، با ایجاد اختلاف فشار باعث انتقال سیال از نقطه ای به نقطه دیگر میشوند.
انرژی خورشیدی یک منبع انرژی مناسب برای کارکرد پمپ میباشد که از سال ۱۹۹۰ مورد توجه واقع شده است. در این نوع سیستمها، انرژی مورد نیاز پمپ، در طول روز با استفاده از انرژی خورشید تأمین میشود. همچنین با استفاده از باتری در ساختار این سیستم، میتوان با ذخیره انرژی تولیدی توسط پنل خورشیدی در طول روز، انرژی مورد نیاز برای کارکرد پمپ را در ساعات شب نیز تأمین کرد.
پنلهای خورشیدی، که وظیفه تولید انرژی الکتریکی با جذب تابش خورشید را دارند، از جمله اجزای مهم در راه اندازی سیستم پمپ های خورشیدی میباشند، که حدود ۸۰ درصد از هزینه کلی سیستم را نیز به خود اختصاص میدهند. اندازه پنل فوتوولتائیک مورد استفاده در سیستم پمپ خورشیدی، وابسته به اندازه پمپ، مقدار آب مورد نیاز و میزان تابش خورشید در منطقه مورد نظر میباشد.
در سیتسم پمپ خورشیدی، پمپ مورد استفاده میتواند پمپ تک فاز، سه فاز، سیرکولاتور ،پمپ طبقاتی یا پمپ لجن کش باشد. همچنین موتور مورد استفاده در سیستم پمپ خورشیدی، میتواند از نوع جریان متناوب (AC) و یا جریان مستقیم (DC) باشد. موتورهای جریان مستقیم اغلب برای کاربردهایی در محدوده ۴ کیلووات؛ همچون تأمین آب آشامیدنی و فواره و آّبیاری مزارع، مورد استفاده قرار میگیرند. لذا با توجه به اینکه بازده در موتورهای DC، نسبت به موتورهای AC با اندازه مشابه، ۱۰۰% بهتر میباشد، در صورت استفاده از پمپ DC، اندازه پنل خورشیدی مورد نیاز کاهش یافته و در نتیجه باعث کاهش هزینهها خواهد شد.
پمپ های خورشیدی اغلب در مصارف کشاورزی و در مناطقی که دسترسی به شبکه برق رسانی وجود نداشته و یا مشکل میباشد، مورد استفاده قرار میگیرند. هرچند هزینه اولیه پمپ خورشیدی بیشتر میباشد، اما با توجه به بهرهبرداری از منبع انرژی رایگان خورشیدی، طول عمر بالای تجهیزات به دلیل استفاده از برق DC و هزینه نگهداری بسیار کم، بازگشت سرمایه اولیه طی ۳ تا ۵ سال امکان پذیر میباشد.